SEO оптимизация

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Основни направления

seoПри изчисляване на релевантността (степен на съответствие) на запитването машината за търсене (търсачка, Search Engine) отчита такива параметри на сайта като: лътност на ключовите думи (фрази).

Сложните алгоритми на съвременните търсачки позволяват провеждане на семантичен анализ на текста с цел филтриране на евентуален спам - когато ключовата дума/фраза се среща прекалено често в страницата (над определен процент от целия текст)индекс на цитиране на сайта или количество и качество на ресурсите с хипервръзка към сайта. Много от търсачките не отчитат взаимните връзки между сайтовете, препоръчително е хипервръзките да бъдат от тематично сродни сайтове.

Работата по оптимизация на един сайт включва работа с вътрешни фактори — привеждане на текста на сайта в съответствие с избраните ключови думи (фрази), повишаване на качеството и количеството текстове на сайта, оптимизация на структурата, навигацията и вътрешните връзки, а също и с външни фактори — обмен на хипервръзки, регистрация в каталози и директории и други техники, целящи повишаване на броя и качеството на хипервръзките, насочени към конкретния ресурс.

Техники за оптимизация

Негласно SEO може да се раздели на 3 класа:

Бяла оптимизация

Бяла се нарича техниката за оптимизация на сайт, изключваща използването на забранени методи за промотиране и класиране на ресурса.

Сива оптимизация

Под сиво SEO се разбира използването на методи и техники, които не са желателни за използване при търсачките — използване на „ферми за хипервръзки", закупуване на връзки от високо класирани ресурси и т.н.

Черна оптимизация

Черно SEO обикновено се нарича използването на т.нар. „doorway — страници" и ресурси, създадени (често и автоматично) специално за роботите и паяците на търсачките. Методите за оптимизация и класиране на уеб сайт с използване на doorway са грубо нарушение на правилата на търсачките и биват наказвани с изваждане на сайта от базата за търсене.

Оптимизиране на сайт

Препоръчва се оптимизирането да се извършва в най-големите търсачки:

Google, Yandex, Bing

Голяма част от останалите търсещи системи, използват информация от тях.

Етапите на оптимизацията условно се делят на външни (off-site) и вътрешни (on-site) фактори:

Вътрешни фактори

Определяне на търсената аудитория и организиране на съдържанието. Най-правилно е семантичното ядро на сайта да се състави като се вземат предвид следното: съдържание на сайта, сайтове-конкуренти, статистика по търсени думи (примерно Adwords на Google).

Анализи на конкурентни страници — мястото им в търсачките, структурата и съдържанието им.

Външни фактори

"Правилна" регистрация ръчно в основните търсещи машини и каталози. В "по-нисшите" каталози и търсачки може да се използват автоматизирани услуги за оптимизация.

Увеличаване на "индекса на цитиране": обмен на връзки между страници със сходно съдържание. Най-популярният "индекс" е pageRank в Google.